Börjar med mig själv, en lugn natt, LYX!

Bra möte i går, gav mig otroligt mycket, jag läste om 24-timmarsprincipen, många bra delningar, tack!!

På mötena får jag ofta ta del, av detaljer, som många utanför dörrarna. inte har en susning om.

Frågorna väcks i mig, varför drack den där tjejen, som har en fantastisk utstrålning?

Varför har grabben problem, med både narkotika och alkoholen?

Hos många personer med alkoholproblem, ligger något som hänt under barndomen, som sitter så djupt, att man ser ingen utväg, mer än att ta till alkoholen och tabletter, pulver, sprutor.

Men varför hittar, kvinnorna dom män som slår?

Jag tror, plus det jag hört, så faller kvinnorna för män, som ser bra ut, ger ett självsäkert intryck, visar att kvinnan syns.

Alltså sätts kvinnan upp, på typ en pedestal, det är hon som är viktig, hon får hjälp med städning, man gör saker tillsammans, mannen kommer hem med blommor, men snart börjar telefonen ringa, vad gör du, när slutar du, kommer du hem direkt efter jobbet??

Snart börjar kraven, maten ska vara klar när jag kommer hem, varför har du varit hos frissan igen??

Bråk om vem som tar in mest pengar i hemmet, vem som arbetar mest, varför fikar du med dina kompisar så ofta, prata ni om mig, pratar ni hur tufft det är för dig????

Här kommer första slaget, när kvinnan svarar mannen!!!

I det här läget skulle kvinna lämnat!!

Men hon blir kvar, VARFÖR?

Men är det så att män, vill inte ha starka kvinnor?

Tydligen är det 75.000 kvinnor som misshandlas varje år, en bedrövlig siffra.

Minst en kvinna i månaden dödas av sin man eller ex- man, oftast i sin egen säng.

Många kvinnor har sökt hjälp, men det händer inget, utan misshandeln får fortsätta, med att kvinnor dör av misshandeln.

Ett exempel från Aftonbladet:

Tolv år tog det. Men det hände. 

Aprilmorden 2021 har skapat en känsla av upprördhet i nationen som jag många gånger tidigare under granskningen “Dödade kvinnor” inbillat mig var nära.

När Lotta Rudholm mördades hade jag redan haft fel flera gånger. Morden i vår granskning blev inga nationella skandaler. 

Susanne Ahl till exempel, hon levde gömd och övertygad om att hon skulle mördas. Sju myndigheter var väl insatta. Ändå kunde ex-maken skjuta henne under en obevakad permission som hon inte fick reda på, fast hon skrivit till kriminalvården och vädjat. Brevet öppnades fyra dagar efter mordet.

Ingen verkade särskilt intresserad, namnet glömdes. Lotta Rudholms mördare dömdes, det blev tyst. Åren gick.

Minst en kvinna varje månad dödades även fortsättningsvis av sin man eller ex-man – oftast i sin egen säng – och utan att någon skarp handlingsplan lades fram.

Till skillnad från gängskjutningarna, där verkade myndigheter och politikerna beslutsamma och handlingskraftiga.

Kunde det vara så att synen på brotten egentligen aldrig förändrats? Att de fortfarande ses som enstaka tragedier, lika olyckliga men svårförutsägbara som naturkatastrofer.

Samtidigt började morden och dråpen på kvinnor streta sig upp på dagordningen. Berättelserna om de dödade kvinnorna hördes i radio, syntes på tv, samhällets oförmåga att skydda dem diskuterades.

Jag trodde fortfarande att den enskilda historien skulle ställa allt på ända. En upplevd ilska skulle leda till politiska reformer. Jag var bara inte förberedd på att fem dödade kvinnor i april månad 2021, de flesta anonyma, skulle få en effekt som denna: förslag om att kraftigt begränsa våldsutövande män. Farliga män ska enklare kunna övervakas och kan inte räkna med fri tillgång till sina barn.

Andra har påpekat att tajmingen var rätt för regeringen att plocka några viktiga rättspolitiska poäng. Kan så vara, eller både och.

Jag är säker på att ministrarnas engagemang är äkta. Frågan är hur långt förslagen räcker och om de förstår svårigheterna. Långt från alla våldsamma män döms. Jag känner många kvinnor som lever gömda, myndigheterna bedömer att de svävar i livsfara, fast männen dömts för inget eller få av våldsbrotten.

Något hände i april 2021, och jag väljer därför nu att tro på att synen på brotten i någon mån har förändrats, från familjetragedier till allvarligt samhällsproblem som går att angripa.

Det tog tolv år.

Swisha din gåva till kvinnojourerna:


Här kan du få stöd och hjälp

Är du eller någon i din närhet utsatt för våld i en nära relation? Här är ett urval ställen du kan vända dig till för att få hjälp och stöd.

Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser. Du kan även nå socialtjänsten eller socialjouren i din kommun via larmnumret.

  • Kvinnofridslinjen (020-50 50 50, dygnet runt)
    En nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa.
  • Alla kvinnors hus (08-644 09 20, mån-fre kl 9–17)
    Erbjuder tillfälligt skyddat boende för personer som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld. Tar emot kvinnor, män, deras barn och medföljande djur med placering via socialtjänsten.
  • Roks (roks.se)
    Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige samlar jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Hitta en jour närmast dig via Roks hemsida. Klicka på ”hitta en jour”.
  • Unizon (unizon.se)
    Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter. På hemsidan finns kontaktuppgifter till jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Klicka på ”hitta jour”.
  • Brottsofferjouren (116 006, alla dagar kl 9-19)
    Ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga.
  • Qjouren (08-644 20 32)
    En kvinnojour för våldsutsatta kvinnor med erfarenheter av missbruk och prostitution.
  • RFSL stödmottagning (020-34 13 16, torsdagar kl 9–12)
    Stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för kränkningar, hot och våld. RFSL stödmottagning driver även ett skyddat boende i Stockholmsområdet.
  • Socialtjänsten
    Om du vill prata med någon som arbetar på socialtjänsten kan du ringa växeln i din kommun och be att få bli kopplad till socialtjänsten.
  • Bris (Telefon: 16 111, eller via chatt på bris.se)
    Alla barn kan få hjälp via Bris, Barnens rätt i samhället.
  • Jourhavande präst (112)
    Kan hjälpa med akut samtals- och krisstöd: Ring 112 och be om att få bli kopplad till jourhavande präst.
  • Ungarelationer.se
    En stödplattform för unga (15-20-åringar) som utsätts för våld i sina partnerrelationer, erbjuder chatt varje kväll kl 20-22.
  • Välj att sluta (020-555 666)
    Manscentrum i Stockholm och länsstyrelserna i Malmö och Stockholm har öppnat telefonlinjen ”Välj att sluta” som riktar sig till våldsutövare.

(TT/Aftonbladet)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *