
10 stPotatis rå stekt
2 st Aubergine
Blandfärs
1 st Gul lök
3 st vit löks klyftor
4 msk tomatpuré
oliv olja att steka i
kanel efter egen smak
Hackad rosmarin efter egen smak
Chili efter egen smak
Salt & Peppar
Såsen
Vetemjöl
varm mjölk
2 st uppvispade ägg
Riven ost
Salt & peppar
Tillagning
Starta med att värma ugnen till 180 grader.
Skölj auberginerna och linda in dem i aluminiumfolie och baka dem i mitten av ugnen tills de börjar mjukna. Under tiden kan du skala och skära potatisen i tunna skivor och råsteka dem lätt i olivolja. Salta och ställ potatisen åt sidan.
Hacka löken och stek den tillsammans med köttfärsen tills den är genomstekt och har fått fin färg, häll på vinet och de krossade tomaterna. Pressa ned vitlöken samt hacka rosmarinen och tillsätt vitlök, rosmarin, kanel, tomatpuré, salt och peppar och låt köttfärsblandningen koka i 20-30 minuter.
Ta ut auberginerna ur ugnen och låt dem svalna.
Medan köttfärsblandningen kokar kan du göra ostsåsen (béchamelsåsen). Vispa ihop mjölet med olivoljan i en kastrull. Värm mjölken (koka ej) i förslagsvis mikron och tillsätt den uppvärmda mjölken i mjölblandningen och vispa ihop det ordentligt. Låt det sedan koka upp och låt det koka i fem minuter tills såsen har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan.
Vispa upp äggen och vispa ner dem i såsen och till sist den rivna osten. Det är viktigt att vispa ordentligt vid detta moment så att inte äggen koagulerar.
Smörj en ugnsfast form med olivolja. Börja med att lägga potatisskivorna i botten av formen och häll köttfärssåsen över potatisen. Skiva auberginen och lägg skivorna över köttfärssåsen och salta lätt. Häll till sist över ostsåsen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 40-50 minuter på 180 grader. Prova med en potatissticka om potatisen är mjuk. Låt den annars stå en stund till och lägg aluminiumfolie över om den börjar få en alltför mörk färg. Servera med en grekisk sallad till.